Home Monumentet e Kulturës

Monumentet e Kulturës

Monumentet e kulturës, “viktimë” e motit të keq dhe mungesës së restaurimeve

Geri Emiri
0
0
0
Mungesa e ndërhyrjeve restauruese në vite bëri që përmbytjet e fillimit  të dhjetorit të dëmtonin disa monumenteve të rëndësishme kulture, ndërsa reshjet ndikuan në shembjen e disa banesave në Gjirokastër dhe një muri të Kalasë së Libohovës.  *Autor: Geri Emiri | BIRN | Durrës Moti i keq i fillimit të dhjetorit shkaktoi probleme të shumta në Shqipëri, duke shkatërruar ura […]

Përfundon ndërtimi brenda kalasë së Tiranës, me shkelje ligjore

Redaksia- Amfora.al
0
0
0
Pas rreth 1 viti punimesh, ka përfunduar ndërtimi i projektit të quajtur “Pazari i Vjetër i Tiranës”. Ky investim po kryhet nga subjekti privat “Toptani Construction”, administratorja e të cilit deklaroi muaj më parë për Gazeta Shqiptare, “se kjo ka qenë një spunto e madhe edhe e bashkisë së Tiranës, e kryetarit zotit Veliaj, e zonjës […]

Ndërtimi brenda Kalasë së Tiranës, “i ligjëruar” duke shkelur ligjin!!!

Geri Emiri
0
0
0
HULUMTIM/ Prej rreth 5 muajsh në perimetrin e Kalasë së Tiranës po zhvillohet një projekt i quajtur “Pazari i Vjetër i Tiranës”. Ky investim po kryhet nga “familja Toptani”, paraardhësit e së cilës vinin nga Kruja dhe e morën në kontroll kalanë në vitin 1798-të. Kalaja e Tiranës është monument kulture i kategorisë së I, […]

Forum qytetarësh në Dyrrah, mbi vlerat e monumenteve, arritjet dhe sfidat e arkeologjisë

Geri Emiri
0
0
0
Arena e amfiteatrit të Durrësit mikpriti qytetarët e saj, ndryshe nga shekuj më parë, jo për t’u argëtuar me dyluftimet e gladiatorëve, por për të reflektuar dhe për të njohur rëndësinë e kësaj vepre madhështore dhe zbulimeve të ngjashme të nëntokës së Durrësit. Arkeologu Fatos Tartari, që i kaluar dekadat e fundit duke zbuluar objekte […]

Ura e Zvërnecit u shemb bashkë me paratë e investuara në të!

Geri Emiri
1
0
0
HULUMTIM/ Prej tre vitesh Ura e Zvërnecit është shembur në një pjesë të saj dhe kjo e bën të pamundur kalimin mbi të. Megjithëse kaloi sezoni turistik, nuk u mor ndonjë masë për ta rikonstruktuar urën, e cila të dërgon në manastirin e “Shën Mërisë” dhe përbën interes për turistët. Një vit më parë u denoncua gjendjea e kësaj ure, me […]

Dritëhijet e rivitalizimit të sheshit “Liria” dhe shporrja e shatërvanit 85-vjeçar

Geri Emiri
0
0
0
HULUMTIM/ Përpara një viti përfundoi faza e dytë e projektit për rehabilitimin e sheshit qëndror në qytetin e Durrësit, që u servir si një nga qendrat urbane të rilindura. Në fakt, në vitin 2008 bashkia e Durrësit ideoi projektin për “Rivitalizimin e Sheshit Iiria të qytetit të Durrësit” dhe hapi një konkurs ndërkombëtar me vlerën […]