Home Reportazh

Reportazh

Gjetjet arkeologjike në “Albanopolis”, ngjallin shpresa për turizëm te banorët e Zgërdheshit

Geri Emiri
0
0
0
Pas 50 vjetësh “harrese” arkeologë  nga Shqipëria dhe Gjermania punuan për të nxjerrë në dritë pjesë të rrënojave të qytetit antik të Zgërtheshit, i pagëzuar që më 1854 si “Albanopolis”, qyteti që u dha njërin prej emrave shqiptarëve. *Autor: Geri Emiri | BIRN | Zgërdhesh Për vite me rradhë, askush veç deleve në kërkim të barit nuk ka ndaluar këtu […]

Natë në Shkodër, nën dritën e arkitekturës mesjetare

Geri Emiri
0
0
0
  FOTOREPORTAZH/ Në veriperëndim të Shqipërisë, nga skajet e Alpeve Shqiptare, e deri në bregdetin e Adriatikut, shtrihet Qarku i Shkodrës. Qyteti përshkohet nga lumi Buna dhe së bashku me liqenin të prezantojnë peizazhin e një vendi me toka pjellore dhe mikpritës. “Skodra”, është emri i qytetit që dokumentohet herët në monedhat e periudhës së […]

Kukësi, simbol i zanafillës së jetës dhe mikpritjes

Geri Emiri
0
0
0
FOTOREPORTAZH/ Qyteti i Kukësit pozicionohet në verilindje të Shqipërisë. “Kukësi i Ri” është vendosur në këmbët e malit të Gjallicës, rreth 2400 mbi nivelin e detit. “I ri” sepse dikur banorët e qytetit jetonin në ‘Kukësin e Vjetër’, që sot gjendet i mbuluar nga ujërat e liqenit të Fierzës, nga ku prodhohet energji elektrike nëpërmjet hidrocentralit me […]

Muret e Kalasë së Elbasanit, “panteon” i burrave të shtetit dhe ngjarjeve historike

Geri Emiri
0
0
0
  FOTO-REPORTAZH/ Po në Shqipërinë e Mesme, gjendet qyteti i tretë më i madh në vend. Elbasani dikur ishte stacion i rrugës “Via Egnatia”. Vijimi i rrugës përshkonte Kalanë e Elbasanit. Sipas Institutit të Monumenteve të Kulturës, mosha e saj është rreth 2000 vjeçare. Kalaja është një ndërtim romak, ngritur në fillim të shekullit III […]

Lezha, aty ku ilirët bashkëjetojnë me romakët dhe Skënderbeun

Geri Emiri
0
0
0
Pranë bregdetit Adriatik, shtrihet një prej qyteteve të Veriut të Shqipërisë, me një histori dhe trashëgimi kulturore të larmishme. Pranë qendrës së qytetit të Lezhës, shkrihen tre periudha që kanë vulosur historinë e kombit shqiptar dhe jo vetëm. Ilirët, romakët dhe Skënderbeu shkrihen në një harmoni midis tyre, falë zbulimeve arkeologjike dhe memorialit përkujtimor kushtuar […]

Kalaja e Ishmit, pikëtakimi i piktorit me famë botërore Ibrahim Kodra, peizazhit dhe “pluhurit” shtetëror

Geri Emiri
0
0
0
REPORTAZH/ Me ardhjen e Pranverës, fushat e fshatrave të Durrësit mbulohen nga një tapet i blertë, që shtrihet në disa hektarë. Rruga drejt “Gjirit të Lalzit”, i ndjell kryeqytetasit që t’i drejtohen kësaj pjese të vijës bregdetare, me rërë të bollshme dhe det të pastër. Ujë ku për mijëra shekuj kanë lundruar tregtarë, ushtarë e udhëtar […]

Natë në Berat, qyteti i një mbi një dritareve

Geri Emiri
0
0
0
FOTOGALERI/ Berati u përket qyteteve ku jeta fillon qysh në lashtësinë e thellë dhe vazhdon pa u ndërprerë deri më sot. Qyteti i mirëfilltë u themelua më 313-310 P. Kr., si qytet-kështjellë i Dasaretisë, i quajtur Antipatrea. Shekuj më vonë, sipas Wikipedias, kur qyteti u pushtua nga bullgarët në shek. IX, u quajt Belgrad (Qytet i […]

Pompei shqiptar që u gropos me dashje

Geri Emiri
1
0
0
FEATURE/ Durrësi 3000-vjeçar është ndër qytetet shqiptare ku trashëgimia kulturore nuk është ruajtur por shkatërruar. Rasti më flagrant është betonizimi i zbulimeve arkeologjike në zonën e ish-lulishtes “1 Maji”. E. Sh. është një prej arkeologëve që e cilësojnë si masakër ndaj arkeologjisë atë që ka ndodhur në Durrës. “Rrënojat arkeologjike të zbuluara duhet të ruheshin […]