Home Rrëfim

Rrëfim

1 vit “Amfora.al”, zëri për mbrojtjen e arkeologjisë dhe monumenteve të kulturës!

Redaksia- Amfora.al
0
0
0
“Amfora.al” lindi si një punim diplome përgjatë vitit 2017, në “Atelien e Multimedias”, pjesë e Departamentit të Gazetarisë dhe Komunikimit, në Universitetin e Tiranës, viti III, Bachelor. “Krijimi i blogut jofitimprurës“Amfora.al”përbën edhe finalizimin e një dëshire të kahershme që unë kam pasur, e që lidhet me përgjegjësinë qytetare dhe profesionale për të raportuar mbi gjendjen […]

Zbulohet në Durrës një ndërtesë luksoze publike, e periudhës bizantine

Geri Emiri
0
-1
0
INTERVISTË/ Në vitin e dytë të vijimit të projektit “Durrësi në antikeitetin e Vonë”, del në dritë pjesa tjetër e një ndërtese luksoze me funksion publik, që i përket periudhës bizantine. Drejtuesja e projektit të Institutit të Arkeologjisë, arkeologia Brikena Shkodra Rrugia, u shpreh për “Amfora.al” se këtë vit është zbuluar vijimi i ndërtesës madhështore, […]

Kalaja e Prizrenit, faktet që pak i njohim dhe projektet ambicioze që po zbatohen

Geri Emiri
0
0
0
INTERVISTË/ Qyteti mikpritës sapo kalon kufirin shqiptar, është Prizreni. Aty ku karakteristikat e mesjetës së vonë kanë vulosur fatin e zhvillimit të qytetit. Kurora e kodrës mbi qytet, përbëhet nga mure të larta dhe hijerëndë. Shtegu që të çon në zemër të kalasë, është i ngushtë dhe gjarëpron midis shtëpive me stil mesjetar. Për të […]

Skënderbeu së shpejti na pret në Bulqizë!

Geri Emiri
0
-1
0
PODCAST (INTERVISTË AUDIO) Në vitin e largët 1465, komandanti shqiptar i besuar i osmanëve, Ballaban Pasha, vinte me një ushtri nga Maqedonia, e një tjetër ishte nisur nga përtej Adriatikut, për të rrethuar Skënderbeun në fushën e fshatit Vajkal, në Bulqizë. Taktikat e Skënderbeut sollën thyerjen e të dyja ushtrive, me gjithë koston e lartë, kapjen […]

Durrësi nderon “babain” e arkeologjisë së tij. Bashkëpunëtorët kujtojnë punën e Vangjel Toçit

Geri Emiri
0
0
0
Dita Ndёrkombёtare e Monumenteve tё Kulturёs dhe Siteve Arkeologjike, që u shënua më 18 prill, këtë vit la gjurmë në një prej rrugëve të qytetit të Durrësit. Këshilli Bashkiak pak muaj më parë vendosi që rrugën nga bulevardi “Epidamn”, drejt amfiteatrit romak, t’i vendos emrin e arkeologut te shquar të nëntokës së Durrësit, Vangjel Toçi. […]

Zbulimi i murit bizantin në Durrës, flet arkeologia

Geri Emiri
0
0
0
INTERVISTË/ Nëntorin që lamë pas nëntoka e qytetit të Durrësit dhuroi një zbulim të ri arkeologjik, të ruajtur me kujdes midis shtresës së dherave. Nga gërmimi u zbuluan mbetjet strukturore të një godine shumë të rëndësishme publike. Gërmimet janë drejtuar nga arkeologia Brikena Shkodra, pjesë e Institutit të Arkeologjisë, e cila tha për “Amfora.al”, se paraprakisht […]

Zbulime të reja mbi periudhën antike në Durrës, flet bashkëdrejtuesi i gërmimeve

Geri Emiri
1
0
0
INTERVISTË/ Qershorin e vitit 2016-të në qytetin e Durrësit dolën në dritë fakte të reja mbi lashtësinë e dyshemeve dhe mureve të qytetit. Në kuadër të një projekti për krijimin e një harte arkeologjiek GIS (Sistem Informativ Gjeografik), mbi monumentet e zbuluara dhe mbulura në Durrës, arekologë shqiptarë dhe francezë kanë zbuluar shtresa të reja të […]

Drejtori i DRKK Durrës jep detaje mbi gjetjet arkeologjike tek “Veliera”

Geri Emiri
0
0
0
INTERVISTË/ Gjatë zbatimit të projektit për ndërtimin e sheshit të ri “Veliera”, në qytetin e Durrësit, shumë pranë themeleve që janë hapur, dolën në dritë gjetje arkeologjike. Pas kësaj, arkeologët urdhëruan ndalimin e punimeve në këtë zonë dhe nisën punën për zbulimin dhe dokumentimin e plotë të gjetjeve. Drejtori i Drejtorisë Rajonale të Kulturës Kombëtare […]