Home Sonda arkeologjike

Sonda arkeologjike

Dëmtimi i rrugës antike nga punimet e HEC-it, u fshi me një të rënë lapsi

Geri Emiri
0
0
0
Ekspertiza e një topografi, bazuar mbi fotografi të dhëna nga kompania koncesionare nën akuzë për dëmtimin e një segmenti kalldrëmi që sipas arkeologëve i përket një degëzimi të rrugës Egnatia, i mjaftoi Prokurorisë së Pogradecit për të pushuar hetimet, ndërkohë që institucionet e trashëgimisë kulturore bënë një sy qorr.    *Autor: Geri Emiri | BIRN | Tiranë Në foton më […]

Neglizhenca shkatërron një tjetër zbulim arkeologjik në Durrës

Geri Emiri
0
0
0
Tre furra qeramike që besohet se i përkasin antikitetit të vonë u zbuluan në shtator 2017 ngjitur me Muzeun Arkeologjik në Durrës, por dy prej tyre u shkatërruan nga shirat në nëntor, ndërkohë që institucionet shtetërore dhe kompania private ia lënë përgjegjësinë njëra-tjetrës.   Në foton lart: Tre furrat e fotografuara në shtator 2017. Foto:Geri Emiri. *Autor: Geri […]

Gjetjet arkeologjike në “Albanopolis”, ngjallin shpresa për turizëm te banorët e Zgërdheshit

Geri Emiri
0
0
0
Pas 50 vjetësh “harrese” arkeologë  nga Shqipëria dhe Gjermania punuan për të nxjerrë në dritë pjesë të rrënojave të qytetit antik të Zgërtheshit, i pagëzuar që më 1854 si “Albanopolis”, qyteti që u dha njërin prej emrave shqiptarëve. *Autor: Geri Emiri | BIRN | Zgërdhesh Për vite me rradhë, askush veç deleve në kërkim të barit nuk ka ndaluar këtu […]

Dy projekte publike kërcënojnë me betonim lagjen romake të Durrësit

Geri Emiri
0
0
0
Projekti i bashkisë së Durrësit për ndërtimin e një nënkalimi me platformë betoni dhe plani për ngritjen e pallatit të Drejtësisë në lulishten e Mauzoleumit të Dëshmorëve rrezikojnë me zhdukje pjesën e mbijetuar deri më sot të lagjes antike romake-dhe sipas arkeologëve një epokë historike të shkëlqimit të qytetit bregdetar. *Autor: Geri Emiri | BIRN | Durrës Në fillim të […]

“Veliera”, rinisin punimet në Zonën Arkeologjike A, duke rrezikuar arkeologjinë

Redaksia- Amfora.al
0
0
0
Që prej muajit shkurt të vitit të kaluar, Gjykata Administrative e Shkallës së Parë Durrës, vendosi që të ndërpresë punimet në zonën ku u zbuluan strukturat arkeologjike, tek sheshi në ndërtim “Veliera”. Teksa vendimi më i fundit e kësaj gjykate mbi vijimin e punimeve në këtë shesh, nuk është zbardhur ende, firma private që po […]

Zbulimet arkeologjike tek “Veliera”, kafe dhe parkim makinash!!!

Redaksia- Amfora.al
0
0
0
Që prej muajit shkurt 2017, kur dolën në dritë zbulimet arkeologjike tek sheshi përpara portit të Durrësit, një kalvar dëmtimesh, protestash dhe procesesh gjyqësore e kanë shoqëruar ndërtimin e sheshit. “Veliera”, një investim mbi 6 milion dollar i bashkisë Durrës, dha shumë para për strukturën prej betoni dhe disa thërrime për gërmimet e sondazhet arkeologjike. […]

Thyhet me kazëm muri ngjitur me Torrën Veneciane në Durrës

Geri Emiri
0
-1
0
VËZHGIM/ Pasditen e sotme, në vijim të projektit “Veliera” në qytetin e Durrësit, është thyer me kazëm muri ngjitur me Torrën Veneciane. Struktura arkeologjike është thyer nga punonjësit e firmës private që po zbaton projektin e Bashkisë Durrës. Përgjatë kohës që këto veprime po ndodhnin, me një komunikim telefonik “Amfora.al” vuri në dijeni drejtorin e […]

Betonizohen zbulimet arkeologjike të periudhës romake tek “Veliera”

Geri Emiri
2
0
0
VËZHGIM/ Është mbuluar me beton një nga strukturat e zbuluara nga sondazhet arkeologjike, pas nisjes së zbatimit të projektit “Veliera”, në qytetin e Durrësit. Shtresat e betonit kanë mbuluar sondazhin numër 3, që sipas Këshillit Kombëtar të Arkeologjisë (KKA), struktura është një “pilastër romak” (që shërbente për mbajtjen, përforcimin e murit, ku supozohet prania e […]

Rikualifikimi i “Pazarit të Ri” në Tiranë, nxorri në dritë një zbulim arkeologjik

Geri Emiri
0
0
0
VËZHGIM/ Në janar të 2016-ës nisën punimet për realizimin e projektit “Rikualifikimi Urban i Pazarit të Tiranës dhe sheshit ‘Avni Rustemi’”. Në këtë projekt u angazhuan tre institucione, bashkia e Tiranës, qeveria dhe Fondi Amerikan i Zhvillimit, që investuan 6.5 milionë euro. Gjatë punimeve në rrugën pranë hyrjes së pazarit, pranë sheshit “Avni Rustemi”, në […]